ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

  • Εκτύπωση

Μια από τις υποχρεωτικές δράσεις του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο ?Our Intangible Heritage, a Value for the Future? είναι η παρουσίαση παραδοσιακών γιορτών και γαστρονομίας της κάθε χώρας (δραστηριότητα Ρ6). Έτσι, δύο από τις καθηγήτριες του σχολείου αποφάσισαν να φτιάξουν ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό στην τάξη, μαζί με ομάδα μαθητών.
Οι κ. Κατερίνα Γιαννακούδη και Ελένη Θεοδωράκη, μαζί με μαθητές της Α? τάξης, αναζήτησαν πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του γλυκού ?μελομακάρονο?, και πώς αυτό έχει συνδυαστεί με τους εορτασμούς των Χριστουγέννων. Στη συνέχεια αποφάσισαν να το φτιάξουν στην τάξη: βρήκαν τη συνταγή, συγκέντρωσαν τα υλικά και τα έφτιαξαν, χρησιμοποιώντας το φούρνο που υπάρχει στο κυλικείο του σχολείου. (Ήταν πολύ νόστιμα!)
Οι μαθητές έδειξαν ενθουσιασμό για όλη τη διαδικασία, καθώς συμμετείχαν ενεργά σε όλα τα στάδια της ετοιμασίας. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να μάθουν σχετικά με την παράδοση του γλυκού αυτού, και να μοιραστούν το πνεύμα των Χριστουγέννων με τους συμμαθητές τους!

m1

m2

m3

ΣΥΝΤΑΓΗ
(χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά ? χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά ? μερίδες: 80)
Βήμα 1: σιρόπι
? 500 γρ. νερό
? 800 γρ. ζάχαρη
? 150 γρ. μέλι
? 3 ξυλάκια κανέλας
? 3 γαρίφαλα
? 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
Χρειάζεται να ετοιμάσετε το σιρόπι 3-4 ώρες νωρίτερα, για να κρυώσει. Αφού βράσει, αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 2: μελομακάρονα
Μίγμα 1:
? 400 γρ. χυμός πορτοκάλι
? 400 γρ. ηλιέλαιο 180 γρ. ελαιόλαδο
? 50 γρ. άχνη
? ½ κ.γ. γαρίφαλο
? 2-3 κ.γ. κανέλα
? ? κ.γ. μοσχοκάρυδο
? 1 κ.γ. μαγειρική σόδα

Μίγμα 2:
? 1 κιλό αλεύρι
? 200 γρ. σιμιγδάλι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 C0 με αέρα. Προσθέτουμε όλα τα υλικά του μίγματος 1 σε μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε καλά. Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε τα υλικά του μίγματος 2. Στη συνέχεια ενώνουμε τα 2 μπολ σε ένα και δουλεύουμε το μίγμα με το χέρι για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια ή αυγά και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά. Μόλις ετοιμαστούν, τα περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για λίγο. Συνήθως σερβίρονται με τριμμένα καρύδια και μέλι. Επίσης μπορούν να επικαλυφθούν με σοκολάτα.